خطرات و مضرات مصرف گُل

اگرچه فعالان قانونی سازی و بسیاری از مصرف کنندکان گُل(ماری جوانا) بر این باورند که استعمال و مصرف آن  هیچ گونه عوارض زیان باری ندارد، اما محققان و دانشمندان اذعان کردند که مصرف گُل(ماریجوانا) مشکلات متعدد فراوانی بر روی سلامتی افراد مصرف کننده دارد.

گُل(ماری جوانا)  رایج ترین ماده غیر قانونی در دنیای امروز است و هنگام مصرف آن، اثر آن بر روی فرد مصرف کننده فوراً  آغاز می شود و می تواند به مدت سه ساعت به طول به انجامد.  زمانی که آن را به صورت خوراکی مانند کلوچه و کیک مصرف می کنند، شروع عوارض آن، معمولاً بیشتر زمان می برد.

عوارض کوتاه مدت مصرف گُل (ماری جوانا)

عوارض کوتاه مدت مصرف گُل (ماری جوانا) عبارتند از:

  • اختلال در ادراک فرد (دیداری، شنیداری، زمانی، لامسه)
  • اختلال در حافظه و یادگیری
  • عدم هماهنگی
  • اختلال در تفکر و حل مسائل
  • افزایش ضربان قلب، کاهش فشار خون

گاهاً مصرف گُل(ماری جوانا) نیز می تواند اضطراب، ترس، عدم اعتماد یا هراس و وحشت را به وجود آورد.

عوارض مصرف گُل ( ماری جوانا) بر مغز

عنصر و ماده اصلی موجود در گُل ( ماری جوانا) دلتا-9 تتراهیدروکانابینول یا به عبارتی THC است که بر روی دریافت کنندگان عصبی کانابینوئید در سلول های عصبی عمل می کند و بر فعالیت این سلول ها اثر می گذارد. بعضی قسمت های مغز دارای دریافت کننده های عصبی کانابینوئید فراوان است اما بخش های دیگر مغز دارای میزان کمی یا فاقد این دریافت کنندگان ها هستند. بسیاری از این دریافت کنندگان عصبی کانابینوئیدی در قسمت هایی از مغز یافت می شوند که بر روی لذت، حافظه، تفکر، تمرکز، احساس و درک زمان و هماهنگی حرکات اثر می گذارد.

زمانی که مصرف گُل (ماری جوانا) در دوزهای بالاتر صورت می گیرد، معمولاً در زمان مصرف خوراکی، نسبت به استعمال آن، فرد مصرف کننده علائم زیر را تجربه خواهد کرد:

  • هذیان گویی
  • توهم
  • اختلال حافظه
  • بی نظمی
عوارض مصرف گُل ( ماری جوانا) بر قلب

ظرف چند دقیقه پس از استعمال گُل، قلب شروع به تپش بسیار بالا می کند و فشار خون پایین می آید. مصرف گُل می تواند باعث کم شدن ضربان قلب از 20 به 50 نبض در هر دقیقه گردد و حتی اگر همزمان با سایر مواد مصرف گردد منجر به بالا رفتن ضربان قلب نیز می شود.

به دلیل فشار خون پایین تر و ضربان قلب بیشتر، محققان دریافتند پس از استعمال گُل(ماری جوانا)، خطر ابتلاء به حملات قلبی برای مصرف کنندگان، در یک ساعت اول چهار برابر بیشتر از زمان خطر حمله قلبی در حالت عادی است.

 

عوارض مصرف گُل (ماری جوانا) بر استخوان

محققان پی بردند افرادی که به طور منظم مقدار زیادی گُل (ماری جوانا) مصرف می کنند دچار کاهش تراکم استخوان شده و بیشتر مستعد ابتلاء به شکستگی هستند. بنابراین مصرف کنندگان شدید گُل (ماری جوانا) بعد ها در زندگی، بیشتر خطر ابتلاء به پوکی استخوان را تجربه می کنند.

مطالعه ای در دانشگاه اِدین بورگ در بریتانیا با استفاده از اشعه ایکس اسکن DEXA  نشان داد که مصرف کنندگان شدید گُل (ماری جوانا) دچار کاهش وزن و شاخص توده بدنی (BMI) شدند که این امر در کاهش تراکم استخوان کمک می کند. مصرف کنندگان شدید، آن دسته از افرادی محسوب می شوند که بیش از 5000 بار در طول زندگی خود گُل استعمال کرده اند.

عوارض مصرف گُل (ماری جوانا) بر ریه

استعمال ماری جوانا حتی می تواند به سوختگی و سوزش دهان و گلو منتهی گردد و سرفه های شدید را به همراه بیاورد. دانشمندان به این نتیجه رسیدند که استعمال منظم گُل (ماری جوانا) می تواند همان مشکلات تنفسی که مصرف کنندگان دخانیات و سیگار تجربه    می کنند، را به وجود آورد، از جمله:

  • سرفه های روزانه و ایجاد خلط
  • بیماری های قفسه سینه ای شدید مداوم
  • افزایش خطر ابتلاء به عفونت های ریه ای

بیشتر مصرف کنندگان گُل(ماری جوانا) مصرف کانابیس آن ها، خیلی کمتر از مصرف افراد سیگاری که دخانیات مصرف  می کنند، اگرچه اثرات زیان آور استعمال گُل (ماری جوانا) نباید نادیده گرفته شود. گُل (ماری جوانا) حاوی هیدروکربن های کارسینوژن (ماده سرطان زا) بسیار، نسبت به دود دخانیات است و به دلیل این که عموماً مصرف کنندگان گُل (ماری جوانا) دود آن را عمیق تر استنشاق می کنند و آن را در ریه های خود بیشتر از دود دخانیات نگه می دارند، لذا ریه های آن ها در زمان مصرف گُل بیشتر مستعد اثرات و مضرات کارسینوژن (ماده سرطان زا) قرار می گیرد.

مصرف گُل (ماری جوانا)  و سرطان

اگرچه مطالعه ای درباره مصرف گُل (ماری جوانا) نشان داد که احتمال پیشرفت سرطان سر و گردن برای مصرف کنندگان گُل سه برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری است که البته، این مطالعه با تحلیل های بیشتر تأیید نشد.

به دلیل این که دود گُل (ماری جوانا) میزان قطران موجود در آن سه برابر بیشتر از دود دخانیات و پنجاه درصد کارسینوژن (ماده سرطان زا) آن بیشتر است، منطقی به نظر می رسد که افزایش خطر ابتلاء به سرطان ریه برای مصرف کنندگان گُل ( ماری جوانا) وجود داشته باشد. اگرچه محققان به طور قطعی قادر به اثبات این رابطه نیستند زیرا نتایج مطالعات آن ها قادر به مطابقت بین دود دخانیات و سایر عوامل که ممکن است خطر ابتلاء به سرطان را افزایش دهد، نیست.

تحقیقات مرتبط با استعمال گُل (ماری‌جوانا) با سرطان ریه با مبنای انتخابی و مقیاس کوچک نمونه ها محدود شده است. برای مثال، افراد شرکت کننده در مطالعات انجام شده، آن قدر جوان بودند که هنوز پیشرفت سرطان ریه آن ها مشخص نشده است. اگرچه محققان هنوز بین استعمال گُل و سرطان ریه، هیچ موردی را ثابت نکردند، اما مصرف کنندگان عادی گُل(ماری جوانا) می بایست از خطرات  آن غافل نشوند.

سایر عوارض مصرف گُل (ماری جوانا)

تحقیقات نشان می دهد THC موجود در گیاه گُل (ماری جوانا) سیستم ایمنی بدن را از مبارزه با بیماری، مختل می سازد که می تواند مشکلات گسترده متعددی بر روی سلامتی به وجود آورد. مطالعه دیگر نشان داد که گُل (ماری جوانا) خطر پیشرفت عفونت های باکتریایی و تومورها را افزایش می دهد.

عوارض مصرف گُل (ماری جوانا) در دوران بارداری

چندین مطالعه، پیرامون این مبحث نشان می دهد که نوزادان متولد شده از مادرانی که در دوران بارداری گُل (ماری جوانا) مصرف می کنند، در معرض مشکلات رشد عصبی قرار می گیرند. براساس این مطالعات، اثرات مصرف در دوران بارداری منتهی به موارد زیر می گردد:

  • تغییرات واکنشی به مُحرک های بصری
  • افزایش لرزش
  • اختلال در توجه و حافظه پایدار
  • تضعیف مهارت های حل مسئله
بازنشر این مطلب صرفاً با ذکر منبع «کادراس» بلامانع است.