شنبه , ۱۶ تیر ۱۴۰۳

شیوع اعتیاد در خراسان جنوبی ۲.۵۴ درصد است

مهدی زاده با بیان اینکه جمعیت معتاد استان ۱۹ هزار نفر هستند، گفت: شیوع اعتیاد در خراسان جنوبی ۲.۵۴ درصد است که جزء استان های با شیوع متوسط هستیم.

«کامبیز مهدی‌زاده» امروز  (۵ تیر) در همایش تجلیل از فعالان عرصه مبارزه با مواد مخدر خراسان جنوبی، درخصوص وضعیت فعلی اعتیاد، اظهار داشت: عامل اصلی ۴۰ درصد جرایم خرد در استان، معتادان متجاهر هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه هم اکنون ۶۰ درصد طلاق ها ناشی از مصرف مواد مخدر است، گفت: ۶۵ درصد مصرف مواد مخدر علت و پایه همسرآزاری، کودک آزاری ۳۰ درصد، قتل عمد ۲۵ درصد، نزاع و خشونت ۲۳ درصد، جرایم منکراتی ۲۰ درصد، جرایم مالی، اخراج موقت، دائم و بیکاری و محرومیت از شغل ۱۰ درصد است.

مهدی زاده درخصوص وضع موجود مصرف مواد مخدر در جامعه کار و تولید کشور در سال ۱۳۹۳، گفت: نتیجه پیمایش شیوع شناسی اعتیاد در جامعه کار و تولید در بین ۱۳ هزار نمونه، ۲۳ درصد نمونه ها، تست مثبت داشته اند.

وی در خصوص وضعیت منطقه تصریح کرد: افزایش زمین زیر کشت خشخاش در کشور افغانستان و در نتیجه رشد و تولید ۵۰ برابری مواد افیونی در سال های اخیر و همچنین تولید ماده محرک شیشه حکایت از جنایت و نقش استکبار جهانی آمریکا در کشور افغانستان برای نابودی کل بشریت دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به همسایگی کشور ایران با افغانستان و پاکستان از یک سو و از سوی دیگر نقش وسیع تهاجم فرهنگی و اجتماعی از سوی دشمنان با نفوذ و هجوم نرم و خاموش در حصار فرهنگی جامعه، گفت: برخی عوامل ساختاری معیوب در زمینه های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و عوامل سیاسی از طریق استکبار به منظور خسارت به اقتصاد کشور و جلوگیری از پیشرفت و تلاش جدی برای انحطاط نسل جوان و نوجوان کشور نقش به سزایی دارند.

مهدی زاده یادآور شد: عوامل روانشناختی مانند اختلال، اضطراب، افسردگی، خشونت، بحران هویت و هیجان جویی منفی، عوامل فرهنگی ناشی از سبک جدید زندگی و تضعیف مبانی مذهبی، ضعف میزان آگاهی از خطرات و تبعات مصرف مواد و ترویج بارورهای غلط برای جذب جوانان و نوجوانان و عوامل خانوادگی شامل کاهش سطح ارتباط موثر میان اعضای خانواده، ضعف کنترل، و مدیریت فرزندان، اعمال خشونت در منزل، تعارض و دوگانگی در ارزش ها و الگوهای خانوادگی، ضعف در آموزش مهارت های زندگی و سبک فرزند پروری موجب اعتیاد شده است.

وی بیان کرد: بیش از ۹۰ درصد مردم کشور نسبت به اعتیاد در جامعه ابراز نگرانی کرده اند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: طبق آخرین آمار سال گذشته ۷۶ درصد کشفیات تریاک، ۶۷ درصد کشفیات هروئین و ۱۷ درصد کشفیات مورفین جهان در ایران ثبت شده است.

مهدی زاده ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با تقدیم سه هزار و ۸۱۱ شهید، ۱۲ هزار جانباز و کشف ۱۱ هزار تن انواع مواد مخدر بیشترین قربانی مبارزه با مواد مخدر را داشته است.

وی در خصوص صدمات و خسارات مواد مخدر برجامعه، گفت: خسارت های اقتصادی شامل بروز خسارت و تحمیل سالانه چندین هزار میلیارد تومان به بودجه کشور اعم از هزینه های فرد مصرف کننده مواد، هزینه های جامعه و نیروی کار از دست رفته، هزینه های دولت در ابعاد نظامی، انتظامی، قضایی، پیگیری و درمان می شود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند شکل گیری باورهای غلط همانند مصرف مواد برای رهایی از استرس اضطراب و شادی، لذت کاذب ابزار وجود، تکمیل اوقات فراغت، رفع اختلالات جنسی، بی خیالی، افزایش کارایی و رفع خستگی، افزایش توان یادگیری، شب بیداری و تجارت عرفانی و رفع بیماری های جسمی را از جمله خسارت های درمانی برشمرد و گفت: تهدید جدی علیه حاکمیت ملی و جرایم سازمان یافته از خسارت های امنیتی مصرف مواد مخدر هستند.

به گفته مهدی زاده ایجاد اپوزیسون از سوی مخالفان علیه حاکمیت جمهوری اسلامی به منظور کاهش اعتماد به حاکمیت با انتشار اطلاعات دروغین علیه نظام جزء خسارت های سیاسی مصرف مواد هستند.

وی با بیان اینکه ۱۰ تا پنج درصد موارد آلودگی به ویروس HIV در جهان در اثر اعتیاد تزریقی اتفاق می افتد، بیان کرد: اما این آمار در آسیا و اروپا بیش از ۷۱۰ درصد است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند دامه داد: براساس اطلاعات سازمان پزشکی قانونی، سالانه حدود سه هزار نفر از طریق ویروس اچ آی وی فوت می کنند.

مهدی زاده گفت: شایع ترین علت ابتلا به عفونت اچ آی وی در کشور، اعتیاد تزریقی است؛ به طوری که بیش از ۶۱ درصد از موارد شناسایی شده عفونت در کشور در سال گذشته از این طریق به عفونت مبتلا شده اند.

وی اظهار کرد: شیوع مصرف مواد و روان گردان ها در جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال معادل ۵.۴ درصد و آمار مصرف کنندگان مستمر مواد در کشور ۲ میلیارد و ۸۰۲ میلیون و ۸۰۰ نفر است، که در جمعیت مصرف کننده مواد افراد در سنین مختلف جنسیت های متفاوت مجرد و متاهل، شاغل و بیکار، با تحصیلات گوناگون دیده می شوند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در خصوص اقدامات انجام شده در حوزه درمان اعتیاد، افزود: از ۸۶ مرکز کاهش آسیب در استان، ۱۳ هزار و ۵۷۰ نفر تحت درمان برنامه کاهش آسیب هستند که تاکنون ۲۴۹ زن درمان شده اند.

مهدی زاده افزود: یک هزار و ۵۶۰ فقره کمک به افراد بی بضاعت، شش نفر مرگ ناشی از مصرف مواد با کاهش ۶۵.۵ درصد نسبت به سال قبل از اقدامات صورت گرفته است.

وی با بیان اینکه  هفت مرکز اقامتی کمپ،  پنج بخش بیمارستانی، یک مرکز درمان اجتماع مدار، ۶۵ مرکز MMT، پنج مرکز گذری سلامت DIC، یک مرکز مشاوره بیماری های رفتاری، یک شلتر در استان فعالیت دارند، گفت: تمامی کودکان ارجاعی علی رغم مشکلات مالی درمان شده اند و تعداد ۸۰۰ نفر نیز از خدمات بیمه سرپایی MMT بهره مند شده اند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند عنوان کرد: تعداد ۳۷۲ کودک و نوجوان مبتلا به اختلال مصرف مواد در بیمارستان به مدت ۳ هزار و ۶۸۴ نفر روز بستری و مبلغ ۳ میلیارد و ۸۷۲ میلیون و ۹۰۰ هزار ریال هزینه شده است، اما مبلغ دریافتی از شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر ۸۱۳ میلیون ریال بوده است.

مهدی زاده با بیان اینکه ۲۵۶ مادر باردار مبتلا به اختلال مصرف مواد به مدت ۶۸۴ نفر روز در بیمارستان بستری شده و این مادران به همراه نوزادانشان حین بستری از خدمات تخصصی درمانی استفاده کرده اند، گفت: در این رابطه مبلغ ۷۰ میلیارد و ۹۴۰ میلیون و ۷۲۴ هزار ریال در سال ۹۷ هزینه شده است.

وی بیان کرد: شیوع اعتیاد در خراسان جنوبی ۲.۵۴ درصد است که جزء استان های با شیوع متوسط هستیم، در صورتی که  شیوع کشوری ۲.۶۵ درصد است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جمعیت معتاد استان را  ۱۹ هزار نفر برشمرد و گفت: از این تعداد ۱۶ هزار مرد و ۳ هزار زن معتاد هستند.

وی خاطرنشان کرد: هم اکنون بیش از ۱۳ هزار نفر تحت پوشش مراکز درمان و کاهش آسیب استان هستند.

منبع

همچنین ببینید

تقابل جرم انگاری و جرم زدایی از مواد مخدر چه نتیجه ای در پی دارد؟

دکتر منصور براتی معاون پژوهشی موسسه کادراس در مصاحبه با ایسنا، اجرای جرم‌زدایی یا جرم‌انگاری …