پنجشنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۳

تشدید مصرف کانابیس در دوران کرونا

بنابر گزارش سازمان ملل متحد، قانونی شدن استعمال کانابیس و مشتقات آن در برخی از ایالت‌های آمریکا، احتمالا در افزایش قابل توجه میزان مصرف این ماده نقش داشته است. طبق این گزارش که دوشنبه ۲۷ ژوئن ۲۰۲۲ منتشر شده، قرنطینه‌های ناشی از کووید نیز تاثیری مشابه داشته است. طبق گزارش سالیانه دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، کانابیس مدت‌هاست که پرمصرف‌ترین ماده مخدری در جهان است. مصرف این ماده در حالی همچنان افزایش می یابد که میزان غلظت تتراهیدروکانابینول کانابیس‌های موجود در بازار روز به روز بیشتر می‌شود. تتراهیدروکانابینول یا THC ماده فعال اصلی موجود در ماری جوانا است.

 

این گزارش در ادامه به این موضوع می‌پردازد که اگرچه شیوع مصرف کانابیس و مشتقات آن در میان نوجوانان «تغییر زیادی نکرده است». اما افزایش قابل توجهی از استفاده مکرر از محصولات قوی‌تر این ماده در میان جوانان مشاهده شده است. همچنین باید اذعان داشت که تعداد افراد مبتلا به اختلالات روانی و تعداد خودکشی‌های مرتبط با مصرف منظم مشتقات کانابیس افزایش یافته است. طبق جدیدترین داده‌های آماری مورد استناد در این گزارش، تقریباً ۲۸۴ میلیون نفر یعنی معادل ۵.۶ درصد از جمعیت جهان در سال ۲۰۲۰،  مواد مخدری مانند هروئین، کوکائین، آمفتامین‌ها یا اکستازی را استعمال کرده‌اند. از این تعداد ۲۰۹میلیون نفر کانابیس استفاده کرده‌اند. در این گزارش همچنین آمده است: «دوره‌های قرنطینه در طول همه‌گیری کووید-۱۹ باعث افزایش استفاده از کانابیس در سال ۲۰۲۰ شده است.» از سوی دیگر تولید کوکائین در سال ۲۰۲۰ رکورد زد و علاوه بر بازار آمریکای شمالی و اروپا به طرز فزاینده تری وارد بازارهای آسیا و آفریقا هم شد. قاچاق این ماده مخدر از طریق دریا نیز افزایش یافته است.به گفته این نهاد سازمان ملل، مواد افیونی یا اُپیوئیدها همچنان کشنده‌ترین مواد مخدر هستند و فنتانیل باعث مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد در ایالات متحده رکورد جدیدی زده است؛ این میزان در سال ۲۰۲۱ مرگ ۱۰۷۶۲۲ نفر را در آمریکا به‌دنبال داشته است.

 

تعدادی از ایالت‌های آمریکا استفاده غیرپزشکی کانابیس را قانونی کرده‌اند که از واشنگتن و کلرادو در سال ۲۰۱۲ شروع شد. اروگوئه در سال ۲۰۱۳ و کانادا در سال ۲۰۱۸ مصرف آن را قانونی کردند. کشورهای بسیار دیگری نیز طی سال‌های اخیر اقدامات مشابهی انجام داده‌اند اما این گزارش سازمان ملل بیشتر بر این سه کشور متمرکز شده است. در گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد آمده است: «به نظر می‌رسد قانونی سازی کانابیس، روند افزایشی مصرف روزانه گزارش شده از این ماده را تسریع کرده است».

همچنین ببینید

جدیدترین چالش های روند جهانی قانونی‌سازی کانابیس

شاید بزرگ‌ترین چالش مخدری دولت‌های جهان در قرن بیست‌ویکم، مسئله «قانونی سازی کانابیس» توسط سازمان‌های …