سه شنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۳

‌جای خالی آموزش های فنی و حرفه ای در مراکز ترک اعتیاد خراسان شمالی

بیشتر مددجوها جوانند، تعدادی از آن ها مدت زیادی را در کمپ به سر می برند بطوری‌که حتی یکی از آن ها یک سالی است در کمپ بوده و هیچ تمایلی برای خارج شدن از کمپ را ندارد.

کمپ ترک اعتیاد زنان، برای بیماران این مرکز فقط یک کمپ برای ترک اعتیاد زنان نیست بلکه تا رسیدن حمایت های اجتماعی منزل اصلی آن هاست.

داشتن مهارت ضامن پاکی من از اعتیاد است

چهره‌ای بشاش دارد امید در عمق نگاهش موج می‌زند، می‌آید آرام کنارم می‌نشیند. خدای من! زن به این جوانی چرا باید وارد گردابی سیاه شده باشد؟

فقط ۲۹ سن دارد و ۱۶ سال بوده که معتاد است، معتاد؛ آن هم به ماده ای خانمان سوز به نام کریستال.۱۰-۱۲ باری است که ترک کرده گاهی به اجبار پا به کمپ گذاشته و گاهی نیز خواسته خود بوده اما هر بار بعد از خروج از کمپ دوباره مصرف کننده مواد شده است ولی این بار دیگر دوست ندارد که از کمپ خارج شود….

در جواب سؤالم داستان زندگیش را تعریف می‌کند: نامم آرزوست، متولد سال ۶۹ هستم و از ۱۳ سالگی معتاد به کریستال شدم.

پدرم ساقی بود و به همین خاطر به زندان افتاد در همان زمان که مادرم متوجه شد معتاد شدم (سن ۱۳ سالگی) من را به عقد یک مرد ۳۷ ساله که کمی معلولیت داشت ولی از وضع مالی خوبی برخوردار بود، درآورد.

یکی دو سال بعد از این ازدواج پشیمان شدم و به هیچ عنوان دوست نداشتم با او زندگی کنم چراکه تازه فهمیده بودم دوست داشتن یعنی چه. اما شوهرم من را خیلی دوست داشت و هر کاری انجام می داد تا من بمانم و او را ترک نکنم.

شوهرم هم معتاد بود و هر موادی که می خواستم برای من تهیه می کرد، اما هیچ وقت مهرش به دلم ننشست و در سن ۲۰ سالگی وی را ترک کردم و به خانه مادرم بازگشتم.

اگر این مرد یک بار من را تشویق به ترک کردن می کرد و من از معضل اعتیاد خلاص می شدم و چیزی از او یاد می گرفتم شاید دوستش می داشتم اما او به خاطر اینکه وابسته به او بمانم و نتوانم ترکش کنم، هر موادی که اراده می کردم را در اختیارم قرار می داد.

پرسیدم: «تا حالا ترک کرده بودی؟»

جواب داد: آره، تا به حال ۱۰-۱۲ مرتبه ای ترک کرده ام اما دوباره بعد از گذشت مدت کوتاهی به سراغ مواد رفتم، مادرم مصرف کننده مواد است و زمانیکه از کمپ خارج می شدم هیچ مکانی جزء منزل او را برای اقامت نداشتم در نتیجه بعد از مدت کوتاهی دویاره کشیدن مواد را شروع می کردم.

الان پنج ماه است که در کمپ هستم و دوست ندارم از اینجا بیرون بروم و دوباره بیرون رفتن من از کمپ برابر با دوباره معتاد شدن است.

این مرکز از من حمایت کرده اما این حمایت ها تا چه زمانی باید ادامه یابد، تنها چیزی که دوست دارم داشته باشم تا دوباره به سراغ اعتیاد نروم  این است که مهارتی برای کار کردن یاد بگیرم تا بتوانم از طریق آن مخارج زندگی را تامین کنم و با درآمد کسب شده بتوانم خانه ای مستقل از وجود مادر خریداری کنم تا بتوانم پاک بمانم.

اغلب زنان بهبودیافته مهارتی برای کار کردن ندارند

‌شیرغانی مدیر مسئول مرکز ترک اعتیاد زنان متجاهر کلبه سبز در شهرستان شیروان در گفت و گو با ایسنا گفت: زنان معتاد بهبودیافته نیازمند حامی برای بازگشت به خانه هستند.

‌با اشاره به اینکه معتادان متجاهر یا فاقد خانواده هستند و یا اینکه خانواده‌های آنان، آن ها را قبول نمی کنند، افزود: این افراد بعد از ترک اعتیاد و بهبودیافتگی مهارتی برای کار کردن، مکانی برای اقامت و یا کاری برای معاش جهت ادامه زندگی ندارند، در نتیجه تعداد زیادی از آن ها مجبور هستند بعد از ترک اعتیاد دوباره به محل های مصرف و یا پاتوق ها بازگردند.

وی ادامه داد: زنان معتاد بهبود یافته سختی و آسیب های زیادی را متحمل شده اند‌ و فقط به دنبال آرامش هستند و اگر به آرامش برسند؛ می توانند تا آخر عمر پاک بمانند و با سازش بیشتری زندگی کنند.

شیرغانی با تاکید بر اینکه حوزه زنان بهبود یافته از اعتیاد نیاز جدی به ورود خیران و کمک آن ها دارد، اظهار کرد: اگر خیران به این حوزه ورود پیدا کرده و نسبت به راه اندازی کارگاه های کوچک همانند کارگاه های خیاطی، آشپزخانه های کوچک برای عرضه غذا و …. اقدام کنند، تعداد زیادی از بهبودیافتگان می توانند در این کارگاه ها حضور پیدا کرده و از این طریق معاش زندگی خود را کسب کنند.

وی با بیان اینکه بسیاری از این بهبودیافتگان فاقد مسکن هستند، تصریح کرد: کار در این کارگاه ها سبب می شود تا آن ها بتوانند نسبت به تهیه پول پیش خانه و یا تهیه اجاره بهای منزل موفق شوند در نتیجه دیگر مجبور نخواهند شد که بعد از خروج در کمپ بار دیگر در پاتوق ها برای ادامه زندگی حضور یابند.

آیا بحثی با عنوان حرفه آموزی در مراکز ترک اعتیاد خراسان شمالی وجود دارد؟

محمد مسلم یاران دادستان بجنورد در جلسه شورای هماهنگی که ماه گذشته در محل استانداری برگزار شد، گفت: مراکز ترک اعتیاد در این استان تبدیل به مراکز نگهداری معتادان شده است.

وی با طرح این سوال اظهارکرد: به طور کلی آیا بحثی به نام حرفه آموزی در مراکز ترک اعتیاد استان وجود دارد؟

وی تصریح کرد: با بگیر و ببند، تشکیل پرونده و … معضل اعتیاد در جامعه حل نمی شود و تاثیرگذار نخواهد بود، بنابراین باید امر پیشگیری در وهله نخست کارها قرار گیرد.

انعقاد تفاهم نامه با دستگاه های ذی ربط جهت ارائه آموزش های فنی و حرفه ای به بهبودیافتگان

سعید آیتی سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط با برگزاری دوره های فنی و حرفه ای برای افراد معتاد مستقر در کمپ، زندان و خانواده های این افراد گفت: در این راستا تفاهم نامه هایی با اداره کل فنی و حرفه ای و زندان منعقد شده است تا از این طریق بتوان امر حرفه آموزی را برای معتادان و یا خانواده های آن ها انجام داد.

وی با اشاره به مرکز ترک اعتیاد معتادان متجاهر در منطقه لنگر بجنورد اظهارکرد: در این مرکز در گذشته سوله ای وجود داشت که از این سوله برای آموزش های فنی و حرفه ای برای معتادان تحت درمان اختصاص یافته بود.

آیتی افزود: اما سوله مذکور در اصل برای ارائه آموزش های فنی و حرفه ای نبوده و قسمتی از مرکز برای امر درمان بوده که در حال حاضر آموزش های فنی و حرفه ای نیز ارائه نمی شود در نتیجه تجهیزات به اداره کل زندانیان برای آموزش به زندانیان منتقل شد.

وی ادامه داد: از آنجاییکه یکی از علل عدم گرایش بهبودیافتگان از اعتیاد به مواد مخدر، داشتن شغل برای کسب درآمد است، در حال مذاکره با تعدادی از انجمن های مردم نهاد هستیم تا آموزش های مهارت آموزی را به معتادان مستقر در کمپ های ترک اعتیاد و مراکز درمانی ارائه دهد.

این مقام مسئول در ارتباط با کمپ ترک اعتیاد زنان شیروان نیز بیان کرد: این کمپ یکی از مراکز فنی و حرفه ای بوده که از سوی فنی و حرفه ای برای ترک اعتیاد زنان معتاد متجاهر اختصاص یافته و با دستور استاندار باید این مرکز تخلیه و فقط برای آموزش های فنی و حرفه ای اختصاص یابد.

وی به مرکز فنی و حرفه ای در منطقه بیدک بجنورد نیز اشاره کرد و گفت: این مرکز سال ها رها شده است و به دنبال آن هستیم تا مهارت های فنی و حرفه ای به معتادان را از طریق این مرکز ارائه دهیم و حتی آن را تبدیل به کارگاه هایی کنیم تا افراد بهبودیافته بتوانند در آنجا کسب درآمد کنند.

سوله‌هایی که خاک می خورند

مجتبی محمدی مدیر کل زندان های خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، از عدم استفاده دو سوله که برای ایجاد اشتغال خانواده‌های زندانیان معتاد ساخته شده بودند، خبر داد.

وی با اشاره به اینکه این اداره کل در گذشته سه سوله به منظور ایجاد اشتغال خانواده های زندانیان در محل شهرک کارگاهی بجنورد راه اندازی کرد، گفت: اکنون یکی از سوله ها تا مقداری تجهیز شدند و هم اکنون ۲۰ خانوار در حال کار هستند اما ظرفیت کار در این سوله در صورت ورود تجهیزات، بیشتر است.

محمدی افزود: اما دو سوله دیگر با هزینه زیادی ساخته شد ولی به علت کمبود اعتبارات در خرید تجهیزات همچنان بلااستفاده باقی مانده است.

وی به ارائه تسهیلات اشتغال زا به خانواده های زندانیان جهت ایجاد شغل نیز اشاره کرد و ادامه داد: پرونده ۲۵۰ نفر از این افراد در این اداره کل آماده شده است، اما تاکنون فقط به ۳۰ نفر از متقاضیان این اعتبارات اعطا شده است.

این مقام مسئول اظهارکرد: بانک اعلام کرده است که به علت کمبود اعتبار در حال حاضر امکان پرداخت تسهیلات به سایر پرونده ها وجود ندارد.

منبع

همچنین ببینید

«پول سیاه» شتاب دهنده جرائم سازمان یافته در جهان

همزمان با پیشرفت تکنولوژی، فناوری‌های جدید و ظهور آخرین روش‌های دور زدن قانون در واحدهای …