دوشنبه , ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

عوارض و پیامدهای مصرف متادون از نظر یک درمانگر اعتیاد

یک درمانگر اعتیاد با اشاره به اینکه متادون ماده موثری برای ترک هروئین و کراک است، گفت: مصرف متادون برای ترک اعتیاد انتخاب میان بد و بدتر است.

مجید گل رضایی ، با بیان اینکه ترک اعتیاد به وسیله متادون به سن بیمار و نوع مخدری که مصرف کرده بستگی دارد، اظهار کرد: مصرف کراک، هروئین و شیشه و امثال این مواد قطعا از مصرف متادون پرخطرتر است، زیرا آسیب‌های زیادی به شخص و جامعه وارد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه در بیشتر موارد اعتیاد به دو روش سم زدایی و درمان نگه‌دارنده انجام می‌شود، افزود: روش سم زدایی به دو روش تدریجی و استاندارد تفکیک می‌شود که در روش تدریجی سم زدایی در یک روز و در روش استاندارد، سم زدایی در ۱۴ روز انجام می‌شود.

این درمانگر اعتیاد ادامه داد: در روش نگه‌دارنده از دارو برای ترک اعتیاد استفاده می‌شود و در مراحل ترک با این روش دوز دارو با توجه به شرایط بیمار کم می‌شود و پس از بهبودی نسبی بیمار، سم زدایی انجام می‌شود.

گل رضایی ادامه داد: در بیشتر موارد افراد برای تهیه مواد دست به سرقت می‌زنند و از سوی دیگر مواد مخدری که اغلب معتادان استفاده می‌کنند ناخالص است، اما مصرف متادون اشتها و خواب این افراد را تنظیم می‌کند و مصرف صحیح این دارو ظاهر فرد را نیز بهبود می‌بخشد.

وی اضافه کرد: در کل متادون بد است، اما در مقایسه با مواد مخدر بسیار عالی است زیرا رفتارهای اعتیاد گونه معتاد را کاهش می‌دهد.

این پزشک با اشاره به اینکه داروهایی مانند شربت تریاک و قرص‌های بوپرنورفین نیز برای ترک اعتیاد استفاده می‌شود، افزود: بوپرنورفین برای شخصی که می‌خواهد به روش سم زدایی اعتیاد را درمان کند بهترین روش است زیرا این دارو مخدر نیست و می‌تواند جایگزین خوبی برای مواد مخدر باشد و هم‌چنین عوارض کمی نسبت به متادون داشته و سم زدایی با استفاده از این دارو در مدت زمان کمتری انجام می‌شود.

گل رضایی با بیان اینکه که مصرف بوپرنورفین برای ترک اعتیاد فوق‌العاده است، گفت: در همه مراکز ترک اعتیاد این دارو موجود است و به بیماران ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: شربت تریاک نیز برای مصرف کنندگان شیره و تریاک پیشنهاد می‌شود، این شربت از تریاک و مقداری الکل ساخته شده است که جایگزین مواد مخدر می‌شود و کم کم عمل سم زدایی را انجام می‌دهد و نیازی به ادامه مصرف آن نیست.

این درمانگر اعتیاد با بیان اینکه مصرف صحیح متادون کمک موثری به ترک اعتیاد می‌کند،‌ تصریح کرد: مصرف کنترل نشده متادون آثار روان شناختی منفی بر مغز دارد و موجب فراموشی می‌شود. همچنین مصرف زیاد این دارو سبب افزایش آنزیم‌های کبد شده و بر کلیه و سیستم دستگاه گوارشی نیز آثار مخربی دارد و هم‌چنین چهره افراد را زرد می‌کند.

گل رضایی با اشاره به اینکه هر دارویی برای درمان نوعی از اعتیاد مناسب است، افزود: برای کراک و هروئین، متادون، برای شیره و تریاک، شربت تریاک و برای قرص‌ها و سایر مواد مخدر، بوپرنورفین تجویز می‌شود.

وی گفت: درمان به وسیله متادون تنها در مرکز ترک اجباری قلعه شور اصفهان انجام می‌شود و به صورت قانونی هیچ کمپی از متادون برای ترک اعتیاد استفاده نمی‌کنند و اعتیاد در این مراکز بدون دارو درمان می‌شود.

این پزشک با بیان اینکه تلاش برای ترک اعتیاد نباید تنها جسمانی باشد، تصریح کرد: اگرچه متادون وابستگی‌های جسمانی ایجاد می‌کند، اما رفتارهای معتاد گونه و اختلالات رفتاری بیماران را از بین می‌برد.

شخصی که متادون مصرف می‌کند به یک دارو وابسته می‌شود

گل رضایی افزود: شخصی که متادون مصرف می‌کند به یک دارو وابسته می‌شود و هر روز صبح باید این دارو را مصرف کند که بتواند به فعالیت‌های روزانه خود ادامه دهد، اما این فرد از لحاظ رفتاری مانند یک فرد عادی است و از لحاظ روانی نیز متادون تاثیرات بسیار خوبی داشته است.

وی اضافه کرد: رفتار افرادی که متادون مصرف می‌کنند مانند یک فرد عادی است و این دارو بر خواب و اشتهای این افراد تاثیر مثبتی دارد؛‌ پرخاشگری آن‌ها کم می‌شود و به آغوش خانواده باز می‌گردد، بنابراین اگر به متادون مانند داروهای دیابت و یا آلزایمر نگاه شود، مصرف آن مشکل چندانی ندارد.

این درمانگر اعتیاد با بیان اینکه در مراکز متادون درمانی، به جای مواد مخدر که عارضه‌های گوناگون دارد متادون جایگزین می‌شود، گفت: افرادی که خواهان مصرف متادون به صورت مادام هستند که برای آن‌ها دوزی تنظیم می‌شود که به کبد و کلیه‌ها آسیبی نرساند و چنانچه فردی بخواهد این دارو را ترک کند هر هفته از مقدار تجویز شده آن کاسته می‌شود تا مصرف آن به طور کلی قطع شود.

 

منبع : ایسنا

همچنین ببینید

علائم مصرف متادون و عوارض جدی مصرف کنندگان

متادون چیست؟ متادون از خانواده مواد شبه افیونى است و بیشتر در درمان وابستگى به …